Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Glupska getter förebygger gräsbränder

USA:s västkust plågas av rekordtemperaturer och torka. Nu kallar bolaget som sköter kollektivtrafiken i Kaliforniens Bay Area in fyrbenta förstärkningar för att minska brandrisken.
USA • Publicerad 11 juli 2021
Getherden Zenobio Ordonez håller koll medan hans getter äter sig mätta och minskar brandrisken på samma gång.Foto: Bart/pressbild/TT
De 700 getter som kollektivtrafikbolaget Bart hyr in kan tillsammans röja 4|000 kvadratmeter om dagen.Foto: Bart/pressbild/TT

Bay Area Rapid Transit, eller Bart, förbinder kaliforniska storstäder som San Francisco, San Jose och Oakland. Det offentligägda bolaget förfogar över 200 kilometer räls och stora landområden längs spåren. Landområden där det snustorra gräset nu utgör en akut brandfara.

Men kollektivtrafikbolaget har sedan några år tillbaka en ny strategi för att minska risken. Och lagom till brandsäsongens början hyrdes 700 getter in, som nu bokstavligen äter upp brandrisken, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Inga gnistor

Annons

– Det här är det smartaste sättet för oss att hantera vegetationen i de här områdena, säger Josh Soltero, på Barts markunderhållsavdelning, till bolagets nyhetstjänst.

Getterna tar sig utan problem fram i tuff terräng och minskar behovet av gräsklippare och röjsågar.

– Gräsklippare kan slå gnistor mot den typ av undervegetation vi ser i en torka, säger Soltero och tillägger:

– Getterna kan komma åt platser vi inte når. De räddar många axlar och ryggar.

Förbättrar jordkvaliteten

Med närmare 1,7 miljoner eldhärjade hektar mark var fjolårets brandsäsong en av de värsta i Kaliforniens historia.

Rekordvärmen och torkan har väckt farhågor om en liknande utveckling i år. Strikt eldningsförbud råder och såväl invånare som företag har uppmanats spara vatten.

I Bay Area drar de 700 getterna sitt strå till stacken genom att dagligen sätta i sig drygt 4 000 kvadratmeter gräs, kvistar och löv. De är dessutom klimatvänliga, självförsörjande på mat och "lämnar också efter sig naturlig kompost när de betar, vilket förbättrar jordkvaliteten", skriver Barts nyhetstjänst.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons