Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Glencore storsatsar på batteriskrot

Ekonomi • Publicerad 9 maj 2023
Brittisk-schweiziska Glencore satsar på batteriåtervinning på Sardinien, Italien, med kanadensiska Li-Cycle Holdings. Arkivbild
Brittisk-schweiziska Glencore satsar på batteriåtervinning på Sardinien, Italien, med kanadensiska Li-Cycle Holdings. ArkivbildFoto: Urs Flueeler AP/TT

Den brittisk-schweiziska råvarukoncernen Glencore vill tillsammans med kanadensiska Li-Cycle Holdings bygga en ny stor anläggning för att återvinna använda batterier på Sardinien i Italien.

Företagen överväger att ställa om en del av Glencores blyraffinaderi på Sardinien till en anläggning för återvinning av metaller som litium, nickel och kobolt.

Annons

Anläggningen skulle kunna vara färdig om 3-4 år och skulle då få en kapacitet på 50 000-70 000 ton av skrotade batterier per år. Det skulle då vara den största återvinningsfabriken för batterier i Europa.

Satsningen görs trots att det redan har byggts upp betydligt mer kapacitet för återvinning av batterier än vad som behövs för att hantera de batterier som skrotas i Europa. Till 2025 är branschprognosen just nu att batterier som skrotas bara kommer att täcka en tredjedel av återvinningsanläggningarnas kapacitet, enligt konsultbyrån Circular Energy Storage.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons