Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Glaciär får sommartäcke i ull

Klimat • Publicerad 8 maj 2022
Skandinaviska glaciärer drar sig stadigt tillbaka. På bilden Nigardsbreen, som sträcker sig ut från glaciären Jostedalsbreen norr om Sognefjorden i Norge. På lite drygt hundra år har Nigardsbreen blivit 2,6 kilometer kortare. Arkivbild.
Skandinaviska glaciärer drar sig stadigt tillbaka. På bilden Nigardsbreen, som sträcker sig ut från glaciären Jostedalsbreen norr om Sognefjorden i Norge. På lite drygt hundra år har Nigardsbreen blivit 2,6 kilometer kortare. Arkivbild.Foto: Berit Roald/NTB/TT

Ytterligare en liten del av Helagsglaciären, belägen i Härjedalen och Sveriges sydligaste glaciär, kommer att täckas med ullduk till sommaren. Syftet är att bromsa avsmältning från glaciären.

Experimentet med skyddande ull inleddes förra sommaren, då en 40 kvadratmeter stor duk rullades ut. Ullduken hindrade nära fyra meter snö från att smälta, vilket var ett bättre resultat än väntat.

Annons

Men ulltäcken kan inte rädda Sveriges glaciärer från att krympa, tillstår projektledaren Oskar Kihlborg.

– Jag tror att det viktiga är att vi skapar uppmärksamhet kring vad som händer, säger han till P4 Jämtland.

En rad observationer i Skandinavien och övriga världen har visat på påtagligt krympande glaciärer som en följd av klimatförändringarna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons