Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gislaved vänder igen – ingen läsk till de gamla

Först drog Gislaveds kommun in läskedrycken på sina äldreboenden. Efter en kritikstorm backade man. Men nu har kommunen ändrat sig igen – och slutar servera läsk till åldringarnas måltider.
Äldrevård • Publicerad 4 maj 2021
Läsk ska inte serveras på Gislaveds äldreboenden. Arkivbild.
Läsk ska inte serveras på Gislaveds äldreboenden. Arkivbild.Foto: Johansen, Erik/NTB-TT

Beslutet om läskförbudet för äldreboenden skapade debatt där många tycktes vara överens: en vuxen person, oavsett ålder, bör själv få välja om hen vill dricka en fruktsoda eller sockerdricka till maten.

Trycket från allmänheten verkade ge effekt. I ett mejl till TT skrev kommunstyrelsens ordförande Carina Johansson (C) den 25 april att hon tror att det finns en bred politisk majoritet för att backa och göra rätt.

Extrainsatt möte

Annons

"Självklart ska våra äldre kunna välja att dricka läsk om de vill det. De är vuxna människor som själva får avgöra vad de dricker till maten", hette det i mejlet.

Nu har frågan gått ännu ett varv i kommunhusets korridorer. Under ett extrainsatt möte slog socialnämnden fast att läsken trots allt inte ska börja serveras på äldreboenden igen, vilket SVT Jönköping var först med att rapportera om. Det kritiserade beslutet från den 26 februari ändras därmed inte.

Bättre hälsa

Anledningen är enligt centerpartisten Inga-Maj Eleholt, socialnämndens ordförande, att man tittat på hur det ser ut i andra kommuner, att efterfrågan på läsk inte är stor och att kommunen vill bidra till en bättre hälsa bland äldre.

Det ska däremot vara tillåtet för de boende att själva införskaffa läsk och dricka den när suget sätter in.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons