Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gigantiska guldfiskar sabbar sjöbottnar

Myndigheterna i den amerikanska staden Burnsville vädjar till medborgarna. Och mer specifikt till akvarieägarna. "Snälla släpp inte ut era guldfiskar i dammar och sjöar!"
USA • Publicerad 13 juli 2021
En av jätteguldfiskarna som fångats i sjön Lake Keller i amerikanska Burnsville.Foto: City of Burnsville/pressbild/TT

I staden Burnsville, i den amerikanska delstaten Minnesota, fångades nyligen flera jättelika guldfiskar i vattendraget Lake Keller. Där stör deras närvaro såväl den ekologiska balansen som inhemska fiskarter.

"De växer sig större än ni tror och bidrar till försämrad vattenkvalitet genom att sabba bottensedimentet och riva upp växter", skriver staden i ett vädjande inlägg på sitt Twitterkonto.

Annons

Guldfiskar är en art i karpfamiljen och härstammar från östra Kina och sydöstra Sibirien. De har hållits i fångenskap sedan åtminstone 900-talet. I sin vilda form blir den upp till 30 centimeter lång.

På många håll betraktas frisläppta guldfiskar som en invasiv art. Men karpfisken kan också göra nytta, även i miljöer där den inte hör hemma.

2015 började reningsverket i Herrljunga plantera ut guldfiskar i avloppsbassängerna. En tidigare anställd hade dumpat sina guldfiskar där – varpå det upptäcktes att den hungriga arten var en fena på att äta upp mygglarver.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons