Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gigantisk brittisk brexitnota hotar

Den brittiska ekonomin står inför en rejäl och långvarig kalldusch.
Coronakrisen och brexit i kombination kan leda till ett BNP-bortfall på 1 550 miljarder kronor per år de närmaste tio åren, varnar den internationella advokatbyrån Baker McKenzie.
Ekonomi • Publicerad 5 oktober 2020
Coronapandemin och brexit slår hårt mot Storbritanniens ekonomi, enligt en färsk rapport från Baker McKenzie. Arkivbild.
Coronapandemin och brexit slår hårt mot Storbritanniens ekonomi, enligt en färsk rapport från Baker McKenzie. Arkivbild.Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Brexitprocessen är åter i ett avgörande skede. Detta medan den brittiska ekonomin tillhör de allra värst drabbade i coronakrisen.

– Risken att vi får en avtalslös så kallad hård brexit växer för varje dag, säger Mattias Hedwall, partner och handelsrättslig expert på den internationella advokatbyrån Baker McKenzie.

Annons

– För Sveriges del, som har en förhållandevis stor handel med Storbritannien, är detta olyckligt, tillägger han.

Storbritannien lämnade formellt EU redan den 31 januari i år. Fast sedan dess gäller ett övergångsavtal, som gör att det mesta rullar på ungefär som vanligt.

Löper ut vid årsskiftet

Men övergångsavtalet löper ut vid årsskiftet. Och hur det blir efter det är det just nu ingen som riktigt vet.

Minskad export och försämrad produktivitet i Storbritannien är två faktorer som skulle trycka ned landets BNP, enligt rapporten från Baker McKenzie. Rapporten kommer med tio dagar kvar till Boris Johnsons deadline den 15 oktober för förhandlingarna med EU om ett nytt handelsavtal.

För svensk del skulle konsekvenserna av en hård brexit bli värst för små och medelstora företag som handlar med Storbritannien, enligt Hedwall.

– Inte bara av tullar och avgifter utan även på grund av de administrativa kostnader som tillkommer i själva exporten och importen. Mitt tips är att alla företag redan nu bör titta på vad som händer om det inte blir ett avtal och hur det påverkar leverantörskedjorna, säger han.

Dyrare brittiska varor

Svenska hushåll ska också räkna med lite dyrare brittiska varor. Enligt Baker McKenzie beräknas tullar på brittisk export till EU i snitt att hamna på 3 procent om man inte lyckas få ett handelsavtal på plats.

Men brexit kan även trycka upp priserna på andra varor, om produktionskostnaderna påverkas av brexit, varnar Baker McKenzie.

– Gemene man kommer nog inte påverkas särskilt mycket av det här. Och faktiskt, de största företagen kommer inte heller påverkas mycket. De som hamnar lite i kläm är de mellanstora och kanske de mindre företagen, om de har mycket relationer med Storbritannien.

Skärpta gränskontroller antas det också bli, inte bara av varor utan även för privatpersoner, enligt Hedwall. Han räknar med att turistvisum kommer att gå att få för upp till ett halvår.

Annons

– Men det är klart, har man planer på att flytta till Storbritannien en längre tid, eller vill jobba eller studera där, blir man tvungen att titta på vilka regler som gäller och vad man behöver för tillstånd för att göra det.

Läkemedel och livsmedel

Enligt Hedwall är en möjlig väg ut ur dödläget just nu att Bryssel och London gör upp om ett begränsat avtal, för att säkra samarbete och fortsatt handel med läkemedel och livsmedel. Detta är även ett huvudscenario i den amerikanska storbanken Goldman Sachs, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Goldman Sachs ekonomer räknar med avtalet kommer att träffas först om en månad – långt efter britternas självpåtagna deadline – för att sedan ratificeras snabbt före årsskiftet. Men det är absolut inte självklart att det begränsade avtalet går att få fram.

"Risken för att förhandlingarna bryter samman kan inte uteslutas", tillägger Goldman Sachs.

Fakta: Bakslaget motsvarar en tredjedel av svensk BNP

Enligt rapporten från Baker McKenzie skulle en avtalslös relation till EU i kombination med coronakrisen kosta Storbritannien 134 miljarder pund (motsvarande 1 550 miljarder kronor) per år i förlorad BNP-tillväxt. Merparten av smällen, 84 miljarder pund per år, handlar om brexiteffekten.

För att få en uppfattning om storleken på bakslaget kan man säga att det motsvarar nästan en tredjedel av Sveriges BNP 2019, som låg på drygt 5 000 miljarder kronor.

Om britterna får ett handelsavtal på plats beräknas det långsiktiga brittiska BNP-bortfallet jämfört med om britterna hade stannat i EU bli 3,1 procent. Men kommer inget avtal på plats blir smällen hela minus 3,9 procent, enligt Baker McKenzies beräkningar.

Källa: "The Future of UK Trade: Merged Realities of Brexit and COVID-19", Baker McKenzie

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons