Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Domen: Tre års ungdomsvård för skolattacken

Tre års sluten ungdomsvård.
Så lyder domen för den 17-åring som begav sig till skolan med fyra knivar i väskan och utförde en attack i sitt klassrum.
Straffet motsvarar det som för en vuxen skulle vara 18 års fängelse.
Brott • Publicerad 14 juni 2022
Den misstänkte pojken i skolkorridoren.
Den misstänkte pojken i skolkorridoren.Foto: Polisens förundersökning

– Det var klokt resonerat av tingsrätten, säger åklagare Pernilla Tallinger som precis fått domen i sin hand.

Det var den 10 januari som attacken på NTI-gymnasiet i Kristianstad utfördes och en elev och en lärare skadades. Nu dömer Kristianstads tingsrätt pojken för tre fall av försök till mord och två fall av grovt olaga hot.

Annons

Enligt rätten har pojken haft för avsikt att döda, och man har därmed gått på åklagarens linje.

– Jag menar att han hade avsikt att döda. Det var det som var målet, säger åklagare Pernilla Tallinger.

Planerade attack

"Ifall folk bara var uppmärksamma, lyssnade, pratade med mig, och försökte hjälpa, skulle allt detta kunna undvikas", skrev tonårspojken dagarna innan attacken skedde. Då hade han också upprättat en lista över tänkbara måltavlor på sin skola – elever och lärare som han irriterat sig på.

Han planerade att gå till attack i sitt klassrum, och sedan sätta sig och vänta på att bli tagen av polis. Så skedde också.

Enligt förundersökningen hade pojken under tiden för sin planering haft tät kontakt med en särskild vän – nämligen den pojke som dömts för att ha utfört en attack i sin skola i Eslöv förra året. I utredningen om Eslövsattacken förhördes 17-åringen även som vittne – då framkom det att pojkarna brukade "skämta om saker som inte är socialt acceptabelt", till exempel nazism eller rasism.

Sluten ungdomsvård

Under rättegången, som hållits bakom stängda dörrar, har 17-åringen sagt att han är ångerfull. Han har hittills bara erkänt grov misshandel.

– Som han har lagt fram det var det för att han mådde dåligt, och detta var ett rop på hjälp, säger åklagare Pernilla Tallinger.

Själv har hon hela tiden ansett att det rör sig om mordförsök, och krävde att pojken döms till tre års sluten ungdomsvård – ett straff som för en vuxen skulle motsvara 18 års fängelse.

Tingsrätten uttrycker i domen att det är "märkligt" att pojken uttryckt att han genomförde attacken för att han velat få vård, eftersom han "inte någonstans i detta välplanerade dåd gett detta tillkänna".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons