Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gazproms gasexport minskar

Nu minskar statliga Gazproms gasexport till Västeuropa markant. Däremot har det skett en tydlig ökning till Kina.
Ekonomi • Publicerad 1 maj 2022
Gazproms huvudkontor i S:t Petersburg, Ryssland. Arkivbild.
Gazproms huvudkontor i S:t Petersburg, Ryssland. Arkivbild.Foto: Dmitrij Lovetskij/AP/TT

Sanktionsbeslut från EU-håll liksom ökade möjligheter att i stället importera flytande LNG-gas från andra aktörer gör att Gazproms exportsiffror minskade i april till den lägsta nivån på tre månader.

I genomsnitt varje dag i april exporterade företaget 387 miljoner kubikmeter gas till länder utanför före detta Sovjetunionen, en nedgång med 22 procent jämfört med i mars. Gazprom redovisar inte exakta exporttal nedbrutet på olika länder men ytterligare en bakomliggande orsak bedöms vara minskat behov i flera europeiska länder som resultat av ett allt varmare väder.

Ryssland tog i veckan beslutet att stoppa gasexporten till Polen och Bulgarien med kravet att betalning måste ske i den ryska valutan rubel. Företaget Gazprom uppger dock samtidigt att Kinas import ökat med nästan 60 procent på årsbasis under perioden januari–april jämfört med samma period 2021 utan att ge några exakta siffror.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons