Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gävlebocken överlevde december

Samhälle • Publicerad 1 januari 2023
Gävlebocken fick stå kvar orörd under julen 2022. Arkivbild.
Gävlebocken fick stå kvar orörd under julen 2022. Arkivbild.Foto: Mats Åstrand/TT

December är över – och Gävlebocken står kvar. Det konstaterar P4 Gävleborg, som också rapporterar att bocken nu ska monteras ned – och eldas upp på annan plats.

– Halmen går till en värmestation där vi använder den. Den blir värme till Gävleborna, säger bockens talesperson Anna-Karin Niemann till P4.

Annons

Att halmbocken klarar sig från brandattentat är mer ovanligt än vanligt – i över hälften av gångerna har den antingen tänts på eller vandaliserats. Sist bocken brändes ned var 2021, då av en man i 40-årsåldern.

På grund av risken för vandalisering är bocken bevakad dygnet runt, bland annat av kameror. År 2022 valde arrangörerna att uppföra bocken på en ny plats i centrala Gävle, och den mottogs av en rekordstor publik under invigningen.

– Vi vill att bocken ska stå under hela säsongen, han betyder otroligt mycket för Gävle, säger Anna-Karin Niemann.

Fakta: Gävlebocken

Bocken är uppbyggd av halm på en trästomme. Den väger tre ton, är 13 meter hög och sju meter lång.

Den första bocken uppfördes 1966. Det var reklammannen Stig Gavlén och hans bror Jörgen som kom på idén med en stor halmbock för att stimulera handeln.

Bocken har brunnit fler gånger än den har fått stå kvar oskadd. Minst sju gånger har den utsatts för andra attentat.

1976 körde en raggarbil sönder bocken och 2009 sattes webbkamerorna ur spel i en hackerattack, så att de som brände ner den inte fastnade på bild. En gång blev den nedbränd av en amerikan på besök i Gävle.

Vid flera tillfällen har gärningsmännen kunnat gripas och fällas för skadegörelsen. Straffet har varit både fängelse och böter.

Till varje bock går det åt 56 halmmattor á 5 meter, 1 600 meter snöre, 1 200 löpmeter virke, 50 meter tyg och 1 000 arbetstimmar.

Källa: Gävle kommun

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons