Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryssland stoppar gas genom Polen

Ryska gasjätten Gazprom stoppar all gas som går genom gasledningen Yamal-Europe i Polen. Men åtgärden bedöms ha liten betydelse.
Ekonomi • Publicerad 12 maj 2022
Flödet av gas till Europa minskade under torsdagen. Arkivbild.
Flödet av gas till Europa minskade under torsdagen. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Beskedet är ett led i de ryska sanktioner mot europeiska energibolag som aviserades på onsdagen, skriver AFP.

Yamal går från Belarus genom Polen och vidare in i Tyskland. Medan gas som går genom Nordstream 1 och i Ukraina i första hand säljs på långa kontrakt, handlas gasen via Yamal mer kortsiktigt.

Annons

Bortsett från vissa toppar har det varit väldigt lite handel med Yamal-gas i år, enligt Ole Hvalbye, råvaruanalytikern på SEB.

– Att det är spotvolymer som går genom Yamal gör att Putin och Gazprom kan vara lite mer flexibla. Yamal används i energikriget, säger han och tillägger att 70 procent av gasen köps via avtal som löper under lång tid.

– Ryssland stänger kranen där det går.

"Ingen påverkanskraft"

Totalt handlar det om tio miljoner kubikmeter gas, leveranser som nu kan säkras från andra källor, uppger Tysklands vice förbundskansler Robert Habeck på en pressträff.

Enligt Habeck finns det ingen anledning att utlysa någon form av nödläge. Den tyska regeringen har enligt honom varit förberedd på detta och vidtagit ekonomiska åtgärder.

Ole Hvalbye berättar att Ryssland länge velat få bort den kortsiktiga handeln. Han tror nu att varken pris eller tillgång kommer att påverkas i någon högre grad.

– I och med att vi knappt sett någon gas på den pipelinen på nästan sex månader har det ingen påverkanskraft på marknaden just nu, säger han.

Stopp i Ukraina

På den holländska råvarubörsen stiger priset på naturgas med 16 procent och ligger på torsdagseftermiddagen runt 110 euro per megawattimme, skriver AFP.

Under torsdagen föll gasflödet från Ryssland till Europa med en tredjedel, enligt Gazprom på grund av ett stopp från ukrainskt håll.

Enligt den ukrainska operatören för gasledningssystemet har leveranserna stoppats till följd av att ryska eller ryskstödda styrkor i ett ockuperat ukrainskt område stört verksamheten.

Priset på naturgas ligger fortfarande en bra bit under priset på över 200 euro som rådde veckan efter att Ryssland inlett sin invasion av Ukraina. Men det är mycket högre än för ett år sedan, då priset låg runt 25 euro per megawattimme.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons