Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gängkoppling utreds efter granatexplosion

Polisen har stärkt sin närvaro i Kapellgärdet i Uppsala efter helgens granatexplosion. Utredarna misstänker att dådet har koppling till gängkriminalitet.
Brott • Publicerad 16 januari 2023
Polisens kriminaltekniker undersöker platsen i Uppsala där en handgranat exploderade i söndags morse.
Polisens kriminaltekniker undersöker platsen i Uppsala där en handgranat exploderade i söndags morse.Foto: Anders Wiklund/TT

– Ofta är det en konflikt inom den miljön som gör att man använder brottet mot sin motståndare för att skrämma eller tvinga den till något, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

Explosionen inträffade utanför en fastighet tidigt i söndags morse. Enligt polisen var det en handgranat som detonerade. Rubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person har gripits.

Annons

Enligt uppgifter till SVT kan en för narkotikabrott efterlyst man i 35-årsåldern kopplas till adressen. Polisen vill inte bekräfta det för TT.

– Jag kan inte svara på huruvida det är någon särskild person eller lägenhet som varit måltavla, säger Jonas Eronen.

Däremot konstaterar han att de här brotten ofta sker inom "sfären för grov organiserad brottslighet".

– En teori som utredarna har är att det har skett inom den miljön, säger Eronen om det specifika fallet.

Själva utredningen har fortsatt med bland annat dörrknackning och totalt några hundra förhör. Parallellt sker en så kallad trygghetsskapande insats med fler synliga poliser i Kapellgärdet.

På söndagskvällen skedde en skottlossning i naturområdet Gottsundagipen. Ingen person skadades och ingen har gripits. Om det finns någon koppling mellan händelserna kan polisen inte svara på.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons