Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gammalsvenskby i Ukraina har befriats

Rysslands soldater har lämnat den Sverigekopplade byn Gammalsvenskby (Zmijivka) i Chersons län, meddelar den svenska intresseföreningen Svenskbyborna.
Ukraina • Publicerad 11 november 2022
Gammalsvenskby i södra Ukraina har befriats från den ryska ockupationsmakten. Här har bybor förberett en svensk flagga och blågula ballonger inför kung Carl XVI Gustafs besök år 2008. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Innan de lämnade slog de ner alla elstolpar runt byn och minerade allt runt byn. De hälsade också att byn kommer att förstöras från andra sidan floden", skriver föreningens ordförande Sofia Hoas på dess hemsida.

"Byn är utan el, vatten och internet. De har inte heller bränsle för att kunna hålla husen varma inför vintern, som nu knackar på dörren. Det kan också bli aktuellt med evakuering till säkrare platser om det krävs."

Annons

Orten ligger på floden Dneprs västra strand, knappt tio mil uppströms från storstaden Cherson.

Byn grundades 1782 då Estlandssvenskar från Dagö (estniska Hiiumaa) förflyttades till det nyerövrade området i Ukraina av den ryska kejsarinnan Katarina den stora.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons