Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gammal flygbomb tömde Flensburg

Tyskland • Publicerad 8 maj 2021
Odetonerade bomber från andra världskriget, som denna i Berlin, hittas regelbundet i Tyskland. Arkivbild.
Odetonerade bomber från andra världskriget, som denna i Berlin, hittas regelbundet i Tyskland. Arkivbild.Foto: Britta Pedersen/DPA/AP/TT

16 500 människor i tyska Flensburg evakuerades på lördagen inför en planerad detonation av en amerikansk flygbomb från andra världskriget, rapporterar public service-kanalen NDR.

Den drygt 200 kilo tunga blindgångaren hittades på tisdagen i anslutning till byggnadsarbete i närheten av en fotbollsplan.

Annons

Att sjukhuset St. Franziskus-Hospital låg inom säkerhetszonen väckte inledningsvis viss oro, men efter samråd med bombtekniker beslutades att evakuering inte var nödvändig.

– Patienterna kan stanna på kliniken, säger en talesperson till NDR, men tillägger att sjukhussängarna flyttats bort från byggnadens fönster.

Mer än 70 år efter andra världskrigets slut hittas odetonerade bomber regelbundet i Tyskland ‒ bara i marken runt huvudstaden Berlin beräknas omkring 3 000 blindgångare ligga begravna ‒ och evakueringar som den i Flensburg förekommer med jämna mellanrum.

"Om allt går som planerat kan evakueringen hävas under sen eftermiddag/tidig kväll", skriver staden på sin hemsida.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons