Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

G7 utlovar nya sanktioner

G7-länderna ska utvidga sanktionerna mot Ryssland för att inkludera sektorer som landet är särskilt beroende av
Ukrainakriget • Publicerad 14 maj 2022
Representanter för G7-länderna, tillsammans med Ukrainas utrikesminister och EU:s utrikeschef, på bild från i fredags.
Representanter för G7-länderna, tillsammans med Ukrainas utrikesminister och EU:s utrikeschef, på bild från i fredags.Foto: Kay Nietfeld/AP/TT

"Vi betonar återigen vår beslutsamhet att ytterligare öka den ekonomiska och politiska pressen på Ryssland", säger gruppen, som består av världens sju ledande ekonomier, i ett uttalande.

Utrikesministrar eller representanter för G7-länderna Frankrike, Tyskland, Kanada, Italien, Japan och Storbritannien, samt EU har de senaste tre dagarna samtalat i norra Tyskland. Under fredagen var även Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba närvarande.

Annons

I uttalandet som följde på lördagens möten riktas även fokus mot Kina, som varnas från att underbygga de straffåtgärderna som införs gentemot Moskva. Även Belarus uppmanas "sluta möjliggöra Rysslands aggression".

Inga gränser som Ryssland ändrat genom militär aggression kommer någonsin att erkännas av gruppen, skriver den.

Den globala matkris som uppstått till följd av kriget i Ukraina adresserades också:

"Vi är fast beslutna att utöka ett koordinerat, multilateralt svar för att bevara den globala livsmedelssäkerheten och bistå våra mest sårbara partners i detta avseende".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons