Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

G7: "Putin drar skam över Ryssland"

Stormaktsklubben G7 – där USA, Frankrike, Tyskland, Kanada, Italien, Japan och Storbritannien ingår – är överens om att fasa ut eller förbjuda importen av rysk olja, med sikte på att straffa Rysslands president Vladimir Putin.
Ukraina • Publicerad 8 maj 2022
TV-skärm med deltagarna i söndagens digitala möte mellan G7- länderna. Bilden är tagen i ett rum på Élyséepalatset i Frankrike.
TV-skärm med deltagarna i söndagens digitala möte mellan G7- länderna. Bilden är tagen i ett rum på Élyséepalatset i Frankrike.Foto: /AP/TT Thibault Camus

Länderna i G7-gruppen ska också fortsätta att stödja Ukraina militärt och ekonomiskt, säger de i ett gemensamt uttalande efter ett videomöte tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på söndagskvällen.

"För detta ändamål kommer vi att fortsätta vårt pågående militära stöd till den ukrainska försvarsmakten, fortsätta att stödja Ukraina i att försvara dess nätverk mot cyberattacker och utöka vårt samarbete, inklusive när det gäller informationssäkerhet. Vi kommer fortsätta att stödja Ukraina i att öka dess ekonomiska säkerhet och energisäkerhet", skriver man också i uttalandet där länderna dessutom slår fast att Putins handlande i Ukraina "drar skam över Ryssland".

Annons

Senare skrev Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter att "sanktionerna som införts mot Ryssland saknar motstycke. De kommer att bli ännu kraftigare. Vi lovar i dag att fasa ut vårt beroende av rysk energi".

Även USA:s president Joe Biden skrev på Twitter efter mötet och betonade då G7-gruppens "stenhårda enighet och engagemang för att fortsätta att stärka Ukraina och öka Putins smärta".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons