Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fyra får vite efter coronademonstration

Fyra arrangörer för gårdagens demonstration mot coronarestriktionerna får sammanlagt 120 000 kronor i vite, rapporterar
Inrikes • Publicerad 2 maj 2021
Demonstrationståg mot covid-restriktionerna den första maj 2021.
Demonstrationståg mot covid-restriktionerna den första maj 2021.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Länsstyrelsen hade redan på förhand förelagt de fyra personerna som pekats ut som arrangörer med vite, men nu har alltså Länsstyrelsen i Stockholm bekräftat att de förelagt vite och kommer överlämna ärendet till förvaltningsrätten. Arrangörerna får 30 000 kronor i vite vardera för att ha brutit mot den tillfälliga pandemilagen och reglerna om att max åtta personer får samlas.

Under gårdagens demonstration i centrala Stockholm deltog hundratals personer från den så kallade Frihetsrörelsen. Polisen beslöt att upplösa demonstrationen sex minuter efter start, men den kunde inte upplösas förrän två timmar senare.

Annons

Fakta: Vårens coronaprotester

Den 6 mars: På Medborgarplatsen i Stockholm samlades några hundra deltagare under parollen "tusenmannamarschen". När polisen ingrep skadades fem poliser. Omkring 50 demonstranter avlägsnades av polis.

Den 20 mars: Demonstrationer mot coronarestriktioner anordnades i en rad länder. I Sverige hölls manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Protesterna blev lugnare än polisens värsta tänkta scenarier. Totalt avlägsnades 30 personer.

Den 1 maj: Ett "förstamajtåg" mot coronarestriktionerna arrangerades i Stockholm. Bakom evenemanget stod samma arrangör som anordnade "tusenmannamarschen i mars.

Målet med aktionerna är att restriktionerna ska tas bort och att samhället ska "öppnas upp".

I Sverige har deltagarna vid tidigare demonstrationer kommit från många olika organisationer. Det har rapporterats om högerextremister, konspirationsteoretiker och personer från den "nyandliga" världen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons