Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fuskade till sig 380 000 kronor i vabersättning

Brott • Publicerad 6 maj 2023
Att systemet för vab är enkelt är en av orsakerna till fusket, enligt Försäkringskassan. Arkivbild.
Att systemet för vab är enkelt är en av orsakerna till fusket, enligt Försäkringskassan. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

En kvinna har fått ut 380 000 kronor efter att ha fuskat med sitt vabbande, skriver Svenska Dagbladet. När hon åkte fast hade hon ansökt om ersättning för 429 dagar sedan 2020, men i själva verket bara vårdat sjukt barn en dag.

Av de elva personer som fick återkrav på över 200 000 kronor av Försäkringskassan i fjol är kvinnan den med högst belopp.

Annons

Enligt Peter Fausö, tillförordnad verksamhetsområdeschef, bygger lurendrejeriet på ihärdighet.

– Systemet i sig bygger på en form av förtroende, det ska vara lätt och smidigt att ha att göra med oss. Det öppnar för att om man på ett utstuderat sätt vill begå de här brotten så är det möjligt, säger han till SvD.

Sammanlagt krävde Försäkringskassan tillbaka nära 85 miljoner kronor från föräldrar förra året med runt 1 700 polisanmälningar som följd, vilket SVT Nyheter rapporterat.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons