Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fusk upptäckt hos 66 hemtjänstföretag

Äldreomsorg • Publicerad 8 september 2021
Fusk med tidsrapportering och anställningar har lett till att minst 66 hemtjänstföretag slängts ut från kommuner. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Sedan 2013 har minst 66 hemtjänstföretag blivit av med sitt uppdrag på grund av fusk, rapporterar Kommunalarbetaren och Arbetet.

Företagen hade manipulerat med tidsregistreringen, så att de fått betalt för mer tid än de varit hos de äldre. En del av företagen hade också låtit personer, mot reglerna, arbeta hos en anhörig. Även falska anställningar förekom, för att komma runt kravet på en viss andel utbildad personal.

Annons

Totalt 27 kommuner har hävt eller sagt upp avtal med ett eller flera fuskande hemtjänstföretag. De flesta av dessa finns i Stockholmsområdet, men även Linköping, Uppsala, Örebro, Karlstad och Boden har drabbats.

I vissa fall har fuskande företag kunnat fortsätta sin verksamhet i andra kommuner.

Fusket beskrivs utförligt i boken Hemtjänstmaffian som skrivits av reportrar på Kommunalarbetaren och Arbetet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons