Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fruktad gängledare utlämnad till USA

Germine Joly, ledare för 400 Mawozo, ett av Haitis mest fruktade kriminella gäng, har utlämnats till USA, säger haitiska myndigheter.
Gängvåldet i Port-au-Prince har den senaste tiden stegrats till rena strider.
Haiti • Publicerad 4 maj 2022
Poliser patrullerar under en insats i norra Port-au-Prince i Haiti i torsdags. Gängvåldet i området har den senaste tiden eskalerat till rena strider.
Poliser patrullerar under en insats i norra Port-au-Prince i Haiti i torsdags. Gängvåldet i området har den senaste tiden eskalerat till rena strider.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

I höstas genomförde 400 Mawozo en uppmärksammad kidnappning av flera nordamerikanska missionärer och deras familjer. Gängledaren Germine Joly ska nu ställas inför rätta i USA för bland annat det, enligt Haitis nationella polis.

Några av de kidnappade missionärerna frigavs, men de övriga tolv, däribland flera små barn, lyckades fly från fångenskapen först i december.

Annons

Joly, som också går under namnet "Yonyon", har redan suttit fängslad i flera år i huvudstaden Port-au-Prince, men har från sin cell fortsatt att styra 400 Mawozo. I slutet av april utfärdade USA en internationell arresteringsorder och under tisdagen uppges han ha transporterats till Washington av USA:s federala polis FBI.

Gängvåldet i Port-au-Prince har den senaste tiden eskalerat till ren krigföring. Strider mellan 400 Mawozo och ett annat gäng har förlamat en del av norra Port-au-Prince de senaste tio dagarna och tvingat hundratals familjer på flykt. Minst 20 civila har dödats enligt en preliminär rapport från myndigheterna.

Fruktade 400 Mawozo har i flera år kontrollerat ett strategiskt område som innefattar vägförbindelsen till norra delen av landet samt den enda landvägen mellan Port-au-Prince och grannlandet Dominikanska republiken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons