Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Frikyrka vill utesluta rysk patriark

Patriarken Kirill av Moskva har kritiserats för sin koppling till Rysslands president Putin och för sitt försvar av den ryska aggressionen mot Ukraina. Nu vill Equmeniakyrkan att Kirill ska uteslutas ur Kyrkornas världsråd, rapporterar tidningen .
Religion • Publicerad 6 maj 2022
Patriarken Kirill av Moskva och Rysslands president Vladimir Putin vid en ceremoni under det ortodoxa påskfirandet i år.
Patriarken Kirill av Moskva och Rysslands president Vladimir Putin vid en ceremoni under det ortodoxa påskfirandet i år.Foto: Oleg Varov/Ryska ortodoxa kyrkan via AP/TT

– Kyrkornas världsråd behöver tydligt markera att en kristen ledare inte kan agera så här, att ge sin välsignelse till ett anfallskrig, säger kyrkoledaren Lasse Svensson till tidningen.

Kyrkostyrelsen har beslutat att kontakta Kyrkornas världsråd med en begäran om att Kirill ska uteslutas.

Annons

Lasse Svensson tror att rådet kan landa i att den ryska ortodoxa kyrkan måste uteslutas.

– Men när vi talat om det i kyrkoledningen så vill vi inte börja med att föreslå det. Det är viktigt att leva i dialog, även med den rysk-ortodoxa kyrkan som innehåller mycket mer än patriarken Kirill. Men vi måste agera på något sätt, säger han.

Rättad: I en tidigare version fick tidningen Sändaren ett felaktigt namn.

Fakta: Equmeniakyrkan och Kyrkornas världsråd

Equmeniakyrkan bildades 2011 när Svenska Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige gick samman.

Kyrkornas världsråd bildades 1948 och är ett organ för ett gemensamt organ för vissa ortodoxa, orientaliska och protestantiska kyrkor. Totalt har rådet omkring 345 medlemskyrkor, däribland Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan.

Källa: ne.se med flera

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons