Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Frias från våldtäkt efter ovanlig sömndiagnos

En man i 25-årsåldern frias av både tingsrätt och hovrätt från misstanken om våldtäkt. Mannen dömdes 2018 till två års fängelse, men efter att begärt resning i Högsta domstolen togs rättegångarna om, skriver .
Brott • Publicerad 7 maj 2021
En man i 25-årsåldern frias av både tingsrätt och hovrätt från misstanken om våldtäkt. Hans nya bevisning: en diagnos för sömnstörningen.
En man i 25-årsåldern frias av både tingsrätt och hovrätt från misstanken om våldtäkt. Hans nya bevisning: en diagnos för sömnstörningen.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannens nya bevisning: en diagnos för sömnstörningen sexsomnia.

Mannen och kvinnan lade sig att sova bredvid varandra efter en festkväll. När kvinnan vaknade hävdade hon att mannen våldtagit henne under natten. Och teknisk bevisning binder honom till att ha ha haft sex med den sovande kvinnan.

Annons

Men mannen har hela tiden nekat och hävdat att han ingenting minns av händelsen.

Ovanlig sömnstörning

Mannen dömdes 2018 till två års fängelse för det inträffade. Men sedan dess har mannen diagnostiserats av en sömnforskare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg med en ovanlig sömnstörning, kallad ”sexsomni”. Det är en psykiatrisk diagnos. En person med sexsomni utför sexuella handlingar i sömnen. Det kan jämföras med att gå i sömnen.

Diagnosen låg till grund för att Högsta domstolen beviljade mannen resning. Och nu har han, när rättegångarna tagits om, friats från ansvar.

"Orättvis dom"

Det finns flera tidigare fall i Sverige då personer som utfört sexuella handlingar i sömnen friats av samma orsak.

Kvinnans målsägandebiträde, Mardin Pakas, säger att kvinnan är besviken på domen, och tycker den är orättvis.

– Hon tror därför inte på att han agerade i sömnen vid den aktuella gärningen, säger Mardin Parkas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons