Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Frias från mord på ung kvinna i Vällingby

En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i Vällingby. Nu frias de två män som stått åtalade för mordet i augusti förra året.
Brott • Publicerad 28 maj 2020
Minnesplatsen i Fisksätra för kvinnan som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Arkivbild.
Minnesplatsen i Fisksätra för kvinnan som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i västra Stockholm den 28 augusti förra året. Arkivbild.
En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i västra Stockholm den 28 augusti förra året. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT

Det var den 28 augusti i fjol som skotten avlossades med två automatvapen mot lägenheten i Råcksta i Vällingby i västra Stockholm. Två män, 23 och 30 år gamla, åtalades för mordet på den unga kvinnan. De åtalades också för försök till mord på hennes 33-årige make, som också befann sig i samma lägenhet. Han var, enligt åklagaren, den egentliga måltavlan.

Båda frias för mordet och för mordförsöket i Råcksta. Tingsrätten har kommit fram till att det inte är bevisat att 23-åringen avlossat skott där och att det inte heller är bevisat vilken flyktbil som använts.

Studera domen

Annons

Solna tingsrätt anser inte att det går att knyta vare sig 23-åringen eller 30-åringen till brottsplatsen eller de vapen som använts. De kan därför varken dömas för mord, försök till mord eller för medhjälp till mord.

– Jag kan konstatera att tingsrätten inte delar vår bedömning av bevisningen som lagts fram. Jag kommer att läsa och analysera domen och sedan ta ställning till om och vad vi ska överklaga, säger kammaråklagare Maria Hävermark.

Den 23-årige mannen fälls för medhjälp till försök till mord på kvinnans make, i Nacka utanför Stockholm den 8 september i fjol då maken färdades i en taxi tillsammans med tre andra personer. Taxin blev beskjuten med såväl automatvapen som revolver. Taxichauffören träffades av en kula, och en man som bodde 115 meter bort träffades av en kula i ögat. Skott gick även in i flera andra lägenheter i samma bostadshus.

Långt fängelsestraff

23-åringen döms till åtta års fängelse.

Kammaråklagaren Maria Hävermark vill inte gå in på om det var några speciella omständigheter som gjorde att det bara var 23-åringen som fälldes för skjutningen i Nacka, där ytterligare två män stod åtalade.

– Jag kan inte spekulera i det. Jag måste läsa domen noggrannare innan jag kan säga något om det, säger Maria Hävermark.

Ekrem Güngör är försvarsadvokat till 23-åringen.

– Min klient är i stora delar nöjd med domen, framför allt att han frikändes för mordet och mordförsöket i Råcksta. När det gäller Nackadelen säger han att det inte var han som nyttjade bilen, utan att det var andra personer som använde den, säger han.

Klienten har ännu inte tagit ställning till om han vill att domen ska överklagas.

Väntad dom

Sargon De Basso försvarade den 30-årige man som tillsammans med 23-åringen var åtalad för mord och mordförsök i Råcksta.

Annons

– Det var en väntad dom, eftersom han försattes på fri fot vid huvudförhandlingen. Det är ett långsökt åtal där det inte finns någon substantiell bevisning, säger han.

De två män, 30 och 38 år gamla, som åtalats för försök till mord och grovt vapenbrott vid händelsen i Nacka frias på de åtalspunkterna.

Taxichauffören tillerkänns ett skadestånd på drygt 180 000 kronor för bland annat kränkning, sveda och värk. Däremot får inte den man som träffades av en kula i ögat något skadestånd, eftersom tingsrätten inte anser det bevisat att de åtalade sköt mot huset där han bodde.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons