Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Ansvar för Danmark" motto för nya regeringen

Vallöftet om att aldrig ingå i en regering med Socialdemokratiet är brutet av liberala Venstre.
Nu ska Danmarks två stora maktpartier bilda en blocköverskridande regering tillsammans med det nya partiet Moderaterne.
Danmark • Publicerad 14 december 2022
Jakob Ellemann-Jensen, Venstre, Mette Frederiksen, Socialdemokratiet och Lars Løkke Rasmussen, Moderaterne, presenterar den nya SVM-regeringens överenskommelse.Foto: Mads Claus Rasmussen

Flankerad av Venstres Jakob Ellemann-Jensen (V) och Moderaternes Lars Løkke Rasmussen (M) presenterade den sittande statsminister Mette Frederiksen (S) den nya regeringens politik på representationsbostaden Marienborg.

Ansvar för Danmark var titeln på det avtal som sammanfattade SVM-regeringens överenskommelse, som förhandlats fram under knappt sex veckor.

Annons

– Danskarna har sammansatt ett folketing som ska samarbeta – det gör vi nu. Över mitten och mer bindande än ni har varit vana vid, säger Mette Frederiksen.

"Största möjliga inflytande"

Jakob Ellemann-Jensen har under valrörelsen kategoriskt avvisat att Venstre ska sitta i regering med Socialdemokratiet, men redan under valnatten öppnade V-ledaren för förhandlingar med S.

– Jag har gjort det för att mitt parti Venstre ska få största möjliga inflytande. Och framför allt har jag gjort det för vårt land, där vi har en ekonomisk kris och krig i Europa, säger Venstreledaren om varför partiet nu är en del av regeringen.

Socialdemokratiet och Venstre är traditionellt sett de två stora maktpartierna i Danmark – förankrade i det röda respektive det blåa blocket. Endast vid ett tillfälle tidigare har partierna suttit tillsammans i regering, men samarbetet avbröts efter 14 månader hösten 1979.

Nu är det dags igen. Denna gång bildar S och V en regering tillsammans med Moderaterne och dess partiledare Lars Løkke Rasmussen, som tidigare var partiledare för Venstre och Danmarks statsminister i två omgångar (2009–2011 och 2015–2019). Moderaterne bildades så sent som 2021.

Ministrar presenteras på torsdag

Den nya SVM-regeringen vill att sysselsättningen i Danmark ska öka med 45 000 personer och dessutom ska tre miljarder danska kronor avsättas till ett lönelyft inom den offentliga sektorn.

Skattesystemet kommer att reformeras – bland annat sker en förändring av toppskatten. Skattelättnaderna kommer totalt landa på fem miljarder danska kronor, enligt Danmarks Radio.

Den nya regeringen meddelade även att en helgdag kommer att avskaffas. Det rör sig om den stora bönedag ("store bededag"), som infaller den fjärde fredagen efter påsk.

Målet om att försvarsutgifterna ska ligga på två procent av BNP – i linje med Natos riktlinjer – ska uppnås redan 2030, vilket är tre år tidigare jämfört med den nationella kompromiss som flera partier i folketinget står bakom.

Vilka ministrar som får ta plats i den nya SVM-regeringen presenteras först under torsdagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons