Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Franska insatser för att minska extremism

President Emmanuel Macrons regering föreslår åtgärder för att påverka de islamiska samfunden i Frankrike. De politiska insatserna genomförs för att minska extremistiskt inflytande i religionsutövandet.
Frankrike • Publicerad 5 februari 2022
Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin. Arkivbild.Foto: Michel Spingler/AP/TT

Bland förslagen finns skapandet av ett nytt råd som består av både religiösa ledare och lekmän. Även kvinnor ska ingå i gruppen.

Det politiska initiativet grundar sig i bland annat ett ökat antal extremistdåd i Frankrike samt ett förhållandevis stort antal fransmän som begav sig till Syrien för att strida för den islamistiska terrorgruppen IS.

Annons

Gruppen kallas för Forum för islam i Frankrike och presenteras officiellt av landets inrikesminister Gérald Darmanin på lördagen.

Men det politiska initiativet ses också som ett försök från president Macron att ta upp politiska ämnen som högerpartier i landet gjort till valfrågor. Utspelet är också en del av den valrörelse som inletts inför presidentvalet i april.

Kritiker inom bland annat muslimska samfund säger att regeringens initiativ är ytterligare ett försök att institutionalisera diskriminering, och att en religion inte kan hållas ansvarig för extremistiska terrordåd.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons