Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Macron till Moskva för att medla om Ukraina

Frankrikes president Emmanuel Macron åker i nästa vecka till både Moskva och Kiev för att försöka medla i Ukrainakrisen med diplomatiska samtal.
På måndag möts presidenterna för ett enskilt samtal.
Ukraina • Publicerad 4 februari 2022
Flera världsledare har försökt lösa Ukrainakrisen med diplomatiska samtal. Bild från ukrainska gränspatruller som vaktar gränsen till Ryssland. Arkivbild.
Flera världsledare har försökt lösa Ukrainakrisen med diplomatiska samtal. Bild från ukrainska gränspatruller som vaktar gränsen till Ryssland. Arkivbild.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

På måndag träffar Macron Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Dagen därpå åker han till Ukraina för samtal med landets president Volodymyr Zelenskyj. Beskedet från Elyséepalatset kommer efter att Macron under torsdagen återigen haft telefonsamtal med de två ledarna.

De senaste veckorna har flera världsledare försökt medla i konflikten, som blossat upp sedan Ryssland under vintern mobiliserat tiotusentals soldater längs gränsen till Ukraina och ställt långtgående krav på Natos agerande. Även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kommer att träffa Putin i Moskva 15 februari, enligt Kreml.

"Krävande dialog"

Annons

Frankrike spelar en stor roll i Nato och har flyttat trupper till Rumänien som en del av alliansens förberedelser inför ett möjligt ryskt angrepp mot Ukraina.

Macron har de senaste åren förespråkat att Europa måste fortsätta tala med Ryssland och att en "krävande dialog" är att föredra framför en öppen konfrontation med Moskva. De senaste veckorna har han talat i telefon flera gånger med Putin, Zelenskyj och USA:s president Joe Biden.

Macron och Putin kommer att hålla ett enskilt möte på måndag, enligt Macrons stab som säger att samtalen med Ukraina och Ryssland syftar till att "identifiera de element som borde leda till en nedtrappning".

USA: Iscensätter angrepp

Macrons besök kommer efter fredagens uppgifter från amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon om att Ryssland planerar att tillverka en inspelad film med ett iscensatt angrepp från ukrainskt håll i syfte att skapa en ursäkt för att invadera Ukraina. USA har inte gett några detaljer som styrker de påstådda bevisen. Kreml förnekar det hela och säger att det inte går att lita på Washington.

Turkiet anklagar i sin tur USA för att med de släppta uppgifterna elda på krisen och president Recep Tayyip Erdogan kritiserar Bidens förhållningssätt till situationen.

– Dessvärre har väst än så länge inte bidragit till att lösa problemet. Jag anser att de bara gör saken värre, säger han till lokala medier på väg hem från Ukraina där han under torsdagen samtalade med Zelenskyj.

Viss optimism?

De senaste veckorna har präglats av olika diplomatiska samtal på toppnivå som ännu inte lett till några större eftergifter från vare sig Ryssland eller USA, så det är oklart hur stort avtryck Macrons resa kan göra.

Putin, som under fredagen träffar Kinas president Xi Jinping i Peking, där vinter-OS precis börjat, har de senaste dagarna signalerat att han är öppen för fler samtal med Washington och Nato. Vissa experter anser att det så länge Ryssland och västvärlden fortsätter att tala med varandra finns skäl till en viss optimism om en nedtrappning av situationen kring Ukraina.

Öppen konflikt sedan 2014

Relationerna mellan Ryssland och Ukraina har varit bottenfrusna i många år.

Länderna befinner sig i öppen konflikt sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i Donbass i östra Ukraina. Områdena Donetsk och Luhansk styrs än i dag av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva.

Under 2021 mobiliserade Ryssland i olika vågor stridsfordon, artilleri och tiotusentals soldater till gränsområdet mot Ukraina. Strax före jul lade Kreml fram en kravlista som bland annat skulle innebära att USA och Nato måste dra sig tillbaka från samtliga länder som ingick i det tidigare östblocket, och samtidigt lova att varken Ukraina eller andra länder tillåts ansluta sig till den västliga militäralliansen. Västmakterna har avfärdat kraven som orimliga.

Omkring 14 000 människor har dödats i Ukrainakonflikten, däribland tusentals civila.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons