Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Frankrike riskerar få slut på gas i vinter

Frankrike • Publicerad 3 augusti 2022
En testanläggning söder om Paris, där bönder förvandlar spannmål och avfall till biogas för att slippa beroendet av Ryssland. Arkivbild.
En testanläggning söder om Paris, där bönder förvandlar spannmål och avfall till biogas för att slippa beroendet av Ryssland. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Frankrikes regering varnar för att myndigheter och företag kan behöva ransonera sin energianvändning i vinter, även om landets egna naturgasreserver är fulla. Detta sedan Ryssland minskat gasleveranserna till Europa.

Uppmaningen gäller både gas och elektricitet då de två systemen hänger ihop, enligt energiminister Agnes Pannier-Runacher.

Annons

Även om Frankrike är mindre beroende av rysk gas än flera andra EU-länder, är industrin ännu beroende av gas och miljoner bostäder värms med den. Vid köldtoppar räcker inte landets egna gasreserver till.

Fler kärnkraftverk än vanligt kommer också i vinter att stängas av för underhåll, eller på grund av oro för säkerheten.

– Vi räknar med solidaritet, främst från Tyskland, för att importera elektricitet, säger Pannier-Runacher till radio RMC.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons