Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Frankrike: Nya protester utlovas

Protester fortsätter att pressa den franska regeringen i ett försök att stoppa planerna på att höja pensionsåldern.
Frankrike • Publicerad 8 mars 2023
Omfattande protester i Paris i tisdags mot planerna på att höja pensionsåldern. Arkivbild.
Omfattande protester i Paris i tisdags mot planerna på att höja pensionsåldern. Arkivbild.Foto: Aurelien Morissard/AP

Strejkande fransmän lamslog i tisdags återigen landet i när över en miljon människor visade sitt missnöje mot att pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år.

Ännu på onsdagen påverkas bränsleleveranser, tåg och flyg av strejker. Även viktiga hamnar har blockerats.

Annons

På tisdagskvällen kallade fackförbund till ett brådskande möte med president Emmanuel Macron – som hittills inte har svarat på begäran.

Fackförbund meddelar att demonstrationerna ska fortsätta på lördag. Andra har lovat hålla i gång protesterna på obestämd tid.

Macrons regering hoppas få igenom förslagen i parlamentet med stöd av högern. Men läget är osäkert – underhuset, nationalförsamlingen, har debatterat i två veckor utan att komma till omröstning. Just nu ligger frågan i överhuset, senaten.

Senast i slutet av månaden väntas de båda kamrarna rösta i frågan.

Fakta: Franska pensioner

Den allmänna pensionsåldern i Frankrike sänktes från 65 till 60 år 1982, under president François Mitterrand (Socialistpartiet), som då hade tagit över makten med stöd av Kommunistpartiet.

1995, när Mitterrand hade ersatts av den borgerlige Jacques Chirac, gjordes ett försök att höja pensionsåldern inom offentlig sektor. Miljontals fransmän gick ut och demonstrerade, i vad som har beskrivits som de mest omfattande protesterna sedan Majrevolten 1968. Förslagen drogs tillbaka.

2010 var det president Nicolas Sarkozy som ville höja pensionsåldern till 62. Facken gjorde gemensam sak och utlyste generalstrejk. Det slutade med att regeringen gick med på mindre eftergifter, men höjningen gick igenom.

Och där står Frankrike nu. Emmanuel Macron började försöka driva igenom en höjning från 62 till 64 år för uppemot fem år sedan. I ljuset av stora protester, men även pandemin, lades planerna på is ett tag. Men nu gör Macron ett nytt försök.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons