Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Frankrike kompenseras för ubåtar

Ekonomi • Publicerad 11 juni 2022
Australiens premiärminister Anthony Albanese.
Australiens premiärminister Anthony Albanese.Foto: Mark Baker/AP/TT

Australiens premiärminister Anthony Albanese säger att man ska betala 555 miljoner euro, motsvarande över 5,8 miljarder kronor, till franska Naval Group som kompensation för uteblivna ubåtsleveranser.

Australien ingick 2016 en uppgörelse om att köpa tolv konventionella ubåtar som skulle byggas av Naval Group. Affären har beräknats till 570 miljarder kronor.

Annons

I september fjol meddelande Australiens dåvarande premiärminister Scott Morrison plötsligt att landet i stället valt att sluta ett avtal med USA och Storbritannien om tillverkning av atomubåtar.

Naval Group, som delvis ägs av franska staten, hade redan genomfört arbete för över nio miljarder svenska kronor när Australien bröt kontraktet, enligt det franska försvarsdepartementet.

Frankrike har kallat avtalsbrottet för ett svek och ett hugg i ryggen. Relationen mellan Australien och Frankrike har varit frostig fram till premiärministerbytet i Australien i maj i år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons