Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Framtidstron sjunker hos egenföretagare

Sveriges egenföretagare ser mörkare på framtiden, visar SEB:s företagarindikator.
Ekonomi • Publicerad 3 oktober 2022
Företagarnas framtidstro vänder ner kraftigt, enligt SEB:s företagarindikator. Arkivbild.
Företagarnas framtidstro vänder ner kraftigt, enligt SEB:s företagarindikator. Arkivbild.Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under de kommande tre månaderna minskar från 29 procent till 22 procent. Andelen som tror på en oförändrad utveckling ökar från 48 procent till 56 procent, medan andelen som tror på en negativ utveckling är oförändrad.

"Riksbankens kraftiga räntehöjning i kombination med fortsatt höga elpriser försvårar de ekonomiska utsikterna. Ju fler risker och ju mer osäkerheten om framtiden ökar, desto mer hotas företagsklimatet. Det lyser tydligt igenom den här månaden när företagarnas framtidstro vänder ner kraftigt", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

SEB:s indikatormått visar skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling. Från förra månaden har det minskat med 7 enheter från plus 8, till plus 1.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons