Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Förundersökningen mot Eneroth läggs ned

Förundersökningen mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) gällande sexuellt ofredande läggs ned.
Enligt åklagaren var beröringen "flyktig".
Politik • Publicerad 8 december 2021
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT

"Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerandet är att betrakta som ett sexuellt ofredande", skriver chefsåklagare Maria Sterup på särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Hon anser inte heller att handlingen kan anses utgöra en sådan kännbar fridskränkning som krävs för att bedöma gärningen som ett ofredande eftersom agerandet då måste präglas av viss hänsynslöshet.

Annons

Tomas Eneroth anklagades för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg i början av november. Händelsen polisanmäldes av en tredje person.

Upplevdes kränkande

"Den misstänkta personen har vid ett tillfälle strukit med sin hand över målsägandens övre del av ryggen ner över rumpan samtidigt som hon på ett neutralt sätt tillfrågats om vad hon tyckt om helgens aktivitet", står det i pressmeddelandet från åklagaren.

Där uppges också att beröringen, som skett utanpå kläderna, av kvinnan upplevts som en kränkande smekning.

"Det är viktigt att framhålla att alla beröringar som är oönskade och som av den utsatta personen uppfattas som otrevliga eller obehagliga inte per automatik är att bedöma som brottsliga" uppger Sterup.

Inte hörd

Hon understryker att varje gärning måste prövas objektivt utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.

Eneroth har tidigare sagt att han bett kvinnan om ursäkt och beklagar att det han gjorde uppfattades som opassande. Han har beskrivit händelsen som att han skulle hälsa på en kvinna genom att, som han uppfattade, lägga handen på ryggen på henne. Dagen därpå fick han höra att han han rört henne på ett sätt som uppfattades som opassande.

Tomas Eneroth har inte förhörts i ärendet. Enligt åklagaren beror det på att hon, genom de förundersökningsåtgärder som genomförts, kommit fram till att det inte finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal är begånget.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons