Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fortsatt svag industrikonjunktur

Stämningsläget inom svensk industri är nu lika dystert som under pandemin. Ännu värre kan det dock bli.
Ekonomi • Publicerad 2 januari 2023
Sämre snurr i verkstan. Arkivbild.
Sämre snurr i verkstan. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

För femte månaden i rad noteras inköpschefsindex under 50-strecket, den gräns, som traditionellt brukar indikera en tillväxt.

Siffran 45,9 var densamma som i november och även om nedgången nu bromsas in finns oroväckande tecken för en försämring, påpekar Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank.

Annons

– Vi har sett att hushållen drar åt svångremmen och är ordentligt pessimistiska. Byggsektorn går också trögt. Det är sådana orsaker som kommer att påverka industrin direkt eller indirekt. Det är ett oroväckande tecken som gjort att vi bedömer att vi inte sett hela nedgången ännu, säger han till TT.

Just inköpschefsindex ses som en viktig konjunkturmätare för den svenska ekonomin och görs varje månad i samarbete mellan Swedbank och Silf där statistik inhämtas från inköpschefer.

Flera i samma båt

En svit på fem månader under 50-strecket har inte noterats sedan coronapandemins utbrott 2020. Sverige är dock inte ensamt om att notera den här utvecklingen.

I Tyskland – Europas största och viktigaste ekonomi – revideras samtidigt decembersiffran ned till 47,1 från preliminära 47,4.

– Omvärlden är ganska svag och vi såg ganska svaga siffror från Kina senast samtidigt som det är svaga konjunktursignaler ute i Europa, säger Kennemar.

Stora investeringar på gång

Bland faktorerna som talar för en förbättring under 2023 är energiomställningen som sker till följd av Ukrainakriget, vilket får konsekvenser för bland annat gas- och elpriser, påpekar Jörgen Kennemar:

– Det är stora investeringar som sker nu i världen mot en hållbar inriktning. Man bygger upp nya energisystem runtom i världen med solceller och vindkraft. Detta kan hålla upp aktiviteten även om konjunkturutsikterna ser mörka ut.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons