Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fortsatt ras för oljan

President Donald Trumps covid-19-besked sätter ytterligare press på oljemarknaden.
Brent-oljan handlas nu under 40 dollar fatet.
Ekonomi • Publicerad 2 oktober 2020
Norsk oljeproduktion brottas med en strejk bland oljearbetare, som bland annat påverkar Johan Sverdrup-fältet i Nordsjön. Arkivbild.
Norsk oljeproduktion brottas med en strejk bland oljearbetare, som bland annat påverkar Johan Sverdrup-fältet i Nordsjön. Arkivbild.Foto: Carina Johansen/NTB/TT

Den senaste tiden har varit tung för oljeproducenterna och Trumps besked har satt ytterligare press på marknaden. En nedgång med tre procent gör att ett fat Brent-olja nu handlas för 39:70 dollar, medan den amerikanska WTI-varianten är ned 1:17 dollar till 37:55 dollar. Det gör att exempelvis Brent-oljan är ned totalt åtta procent för handelsveckan som helhet och backar för andra veckan i rad.

Det är dock inte bara Trumps besked som skakar om marknaden. I takt med ökad smittspridning och ökad oro för nedstängningar har också oljan tagit stryk som konsekvens av oro för minskad efterfrågan.

Annons

Produktionen i september ökade samtidigt med 160 000 fat dagligen jämfört med föregående månad, enligt en sammanställning som nyhetsbyrån Reuters gjort. Framför allt är det Libyen – men även Iran – som ökat sin produktion mer än vad analytiker förväntat sig.

Norsk oljeproduktion har dessutom fått ytterligare ett problem på halsen. Den pågående strejken bland oljearbetare kan nu komma att minska produktionen med 330 000 fat per dag, uppger den norska olje- och gasbranschorganisationen (NOG). Strejken påverkar bland annat Johan Sverdrup-fältet, som är västra Europas allra största.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons