Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fortsatt ökande villapriser

Juni bjöd på en fortsatt stark marknad för villorna, men hos bostadsrätterna syns en avmattning – och de kommande månaderna väntas marknaden stanna av, spår Mäklarsamfundet.
Bostad • Publicerad 8 juli 2021
Flygbild över villor i Äppelviken, i Stockholmsstadsdelen Bromma.
Flygbild över villor i Äppelviken, i Stockholmsstadsdelen Bromma.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under det senaste året har bostadspriserna konstant stigit i Sverige, men nu tycks marknaden ha mattats av något.

Priset på bostadsrätter var under juni månad så gott som oförändrat jämfört med månaden innan, medan villapriserna steg med två procent. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

Annons

– Det normala för bostadsmarknaden under sommaren är att marknaden dämpas något. Förra sommaren avvek lite grann i och med att priserna fortsatte att stiga. Nu ser åtminstone priserna på bostadsrätter ut att ha stannat av, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Jämförs siffrorna från i maj med dem i juni har priserna på bostadsrätter till och med backat marginellt under den gångna månaden – från drygt 45 200 kronor till strax under 44 900 kronor per kvadratmeter.

Medelpriset på en villa ligger nu på drygt 7,4 miljoner kronor i Storstockholm och 5,9 miljoner i Göteborg, en liten minskning jämfört med förra månaden.

Väntad avmattning

Efter historiska uppgångar på bostadsmarknaden är stiltjen väntad. Senast förra månaden spådde bland annat Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen en avmattning. Enligt organisationens medlemmar kommer även villapriserna att stanna av de kommande månaderna, säger Björn Wellhagen.

– Jag tror att vi har närmat oss ett läge där prisbilden kommer att vara ganska stabil. Det säger också fastighetsmäklarna, de flesta tror att både bostadsrättsmarknaden och villamarknaden kommer att ha en oförändrad prisbild de närmaste tre månaderna, säger han.

Normalt tar även bostadsmarknaden sommarlov – det kan vara en orsak även i år. Samtidigt finns också en förklaring i lättade restriktioner.

– Under pandemin har man haft mer pengar i kassan. Den vardagliga ekonomin för dem som har haft jobb har varit god. När restriktionerna lättas upp någorlunda kommer folks preferenser för vad de lägger pengar på att återgå till hur det var tidigare, säger Björn Wellhagen.

Kraftig stigning inte hållbart

På ett år har villapriserna stigit med över 20 procent, medan rikssnittet för bostadsrätter har sett en ökning med 13 procent. Det är inte hållbart, säger Per-Arne Sandegren.

– Vi kan konstatera att det inte finns någon uthållighet med så här höga priser. Man kan inte ha en årstakt på över 20 procent, medan andra ekonomiska mått, som inflation och löneökningar, ligger på helt andra nivåer, säger Per-Arne Sandegren.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons