Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Bra signal för Riksbanken"

Inflationsförväntningarna på marknaden ligger stilla, visar den månatliga enkäten som genomförs av Kantar Sifo Prospera på uppdrag av Riksbanken. – De långsiktiga förväntningarna på inflationen ligger still, det är en bra signal för Riksbanken, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Ekonomi • Publicerad 12 oktober 2022
Riksbankschef Stefan Ingves kan nu ta ställning till nya inflationsförväntningar från Prospera. Arkivbild.
Riksbankschef Stefan Ingves kan nu ta ställning till nya inflationsförväntningar från Prospera. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Marknadens aktörer räknar med en inflation enligt måttet KPIF på 2,8 procent på två års sikt, samma som vid motsvarande mätning i september.

Annons

På fem års sikt ligger inflationsförväntningarna på 2,3 procent, även detsamma som i september.

Däremot märks en svag förändring på ett års sikt där man nu ser en inflation på 4,7 i stället för som tidigare 4,6 procent.

Förtroendet för Riksbanken

– Alla vet att inflationen är hög och att Riksbanken måste höja. Det viktiga är förtroendet för Riksbankens åtgärder, säger Annika Winsth.

Riksbankens styrränta väntas enligt enkäten ligga på 2,6 procent på ett års sikt jämfört med 2,4 procent vid förra mätningen. På två år bedöms den ligga på 2,2 procent att jämföra med tidigare 2,0 procent. På fem års sikt räknar marknadens aktörer med en styrränta på 2,0 procent (1,9 procent).

Annika Winsth konstaterar att läget fortfarande är bekymmersamt, men att inflationsförväntningarna nu är en bra signal. Fast hon tycker att höjningarna är för stora och för snabba.

Tar tid

– Det brukar ta tid att få effekt, i bland upp till ett år. Den här senaste höjningen på 100 punkter gör att det blir väldigt svårt att överblicka. Det tar tid innan den biter. Det blir ryckigt.

Hon tycker att det vore bra med en lugnare takt, och kanske lite sämre siffror på tillväxt och annat kan göra att det blir så.

– Det är klokt att vara mer lyhörd och försiktig, säger Annika Winsth.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons