Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Förtroende för Löfven trots julshopping

Väljarnas förtroende för statsminister Stefan Löfven (S) har inte påverkats av den shoppingrunda som han företog strax före jul. Det visar en mätning gjord av SVT/Novus.
Politik • Publicerad 1 februari 2021
Förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) är stabilt trots besöket i en galleria i juletid. För socialminister Lena Hallengren (S) har förtroendet ökat sedan i september.
Förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) är stabilt trots besöket i en galleria i juletid. För socialminister Lena Hallengren (S) har förtroendet ökat sedan i september.Foto: Jessica Gow/TT

SVT/Novus undersökning visar att Stefan Löfven fortsatt är den minister som har högst förtroende bland väljarna. 36 procent av de tillfrågade säger att de har mycket eller ganska stort förtroende för statsministern. Det är en procentenhet mer än i mätningen i september 2020.

Väljarnas förtroende för justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), som också besökte shoppingcenter under mellandagarna trots avrådan till allmänheten, går i motsatt riktning. Andelen som har mycket eller ganska stort förtroende för honom har sedan förra mätningen gått ned från 18 procent till 14.

Annons

Socialminister Lena Hallengren (S) är den stora förtroendevinnaren i mätningen. I september uppgav 19 procent av de tillfrågade att de hade mycket eller ganska stort förtroende för henne. I januari var den siffran 29 procent.

– Det här har att göra med att hon varit mer synlig under pandemin. Hon är ett exempel på att ökad kännedom är en förutsättning för att kunna bygga upp ett ökat förtroende, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

Fakta: Så gjordes undersökningen

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 056 intervjuer på ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval.

De deltagande var i åldrarna 18–79 år och svarade mellan den 14–20 januari 2021.

Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan.

En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen.

Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 41 procent av det totala antalet tillfrågade som var 1 790 personer.

Källa: SVT

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons