Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försvarsdebattören om svenskars rädsla för krig

– Nä, någon större oro för att drabbas av ett direkt krig tycker jag inte att man ska behöva ha, säger försvarsdebattören och tidigare politiska chefredaktören, Inga-Lena Fischer i Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 18 januari 2018

– Det som är mer bekymmersamt är när trollfabriker och andra som försöker påverka till exempel ett val sätter igång. Det finns en gråzonsproblematik som behöver belysas. Folk behöver nog fråga sig vad saker kommer ifrån, vilka källor finns det här?

Inga-Lena Fischer, är engagerad i försvars- och krisdebatten.
Inga-Lena Fischer, är engagerad i försvars- och krisdebatten.Foto: Mats Blennow

Inga-Lena Fischer tar upp ett exempel med barnseriefiguren Bamse, som användes i en debatt om källkritik i USA nyligen.

Annons

– Lille Skutt är plötsligt rädd för att hans vän Bamse inte ska bli stark av sin honung längre. När han får frågan varför han är det, svarar lille Skutt - att det har han läst på internet.

– Jag tror att det finns ett problem i sig i samhället med att många tycker att allt är oroligt och farligt. Någon ren krigshandling som att till exempel ryssarna plötsligt skulle invadera Gotland är inte trolig, mer risk för kris än krig skulle jag vilja säga. Därför behöver det civila försvaret diskuteras mer, el- och matförsörjning och beroenden av datanätverk till exempel. Omvärldsläget i stort ger däremot mer anledning till oro.

– Samtidigt ska Försvarsmakten ha en chans att genomföra och klara det som riksdagen sagt att den ska göra. Och där fattas det pengar.

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons