Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försvarligt av polis att skjuta beväpnad man

Brott • Publicerad 5 oktober 2022
Polisens agerande har utretts av särskilda åklagarkammaren, som ansvarar för utredningar om händelser där poliser är inblandade. Arkivbild.
Polisens agerande har utretts av särskilda åklagarkammaren, som ansvarar för utredningar om händelser där poliser är inblandade. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En man beväpnad med yxa sköts till döds av polis i samband med en insats på Öckerö i mars. Händelsen har utretts av särskilda åklagarkammaren som nu kommit fram till att polisagerandet var försvarligt, skriver Göteborgs-Posten.

– Det har förelegat en nödvärnssituation när polisen avlossar verkanselden. Det våld som använts har inte varit uppenbart oförsvarligt i den uppkomna situationen. De har utifrån den situation som varit haft rätt att använda sitt skjutvapen, säger överåklagare Anders Jakobsson till GP.

Annons

Händelsen fångades på film från en helikopter som fanns på platsen. Där syns mannen komma ut från ett garage beväpnad.

– Han har en stor yxa som han jagar poliserna med, som poliserna uppfattar det.

Mannen sköts först med elpistol och föll till marken, men kom sedan på fötter igen. Två poliser avlossade då sina pistoler då de uppfattade att mannen skulle hugga en kollega med yxan, säger Jakobsson.

– Det är deras uppfattning och det finns inget utifrån den utredning som jag har som kan motbevisa det.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons