Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Första vårdagen i Ukraina – "överlevde vintern"

1 mars markerar den första officiella vårdagen i Ukraina. Utrikesminister Dmytro Kuleba konstaterar att ukrainarna har överlevt en lång, hård vinter – den svåraste i landets historia.
Ukraina • Publicerad 1 mars 2023
En katt i Charkiv spatserar förbi uppställda statyer av kommunistledare som rivits sedan Rysslands invasion.
En katt i Charkiv spatserar förbi uppställda statyer av kommunistledare som rivits sedan Rysslands invasion.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
Ett lägenhetshus står i lågor i Bachmut den 27 februari.
Ett lägenhetshus står i lågor i Bachmut den 27 februari.Foto: Yevhen Titov/AP/TT
Läkare ger första hjälpen till en skadad ukrainsk soldat nära Bachmut den 27 februari.
Läkare ger första hjälpen till en skadad ukrainsk soldat nära Bachmut den 27 februari.Foto: Yevhen Titov/AP/TT

"Den 1 mars 2023 led Putin ett nytt stort nederlag. Trots kylan, mörkret och robotattackerna stod Ukraina kvar och vann över hans vinterterror", skriver Kuleba på Twitter.

Sedan oktober har de ryska attackerna mot ukrainsk infrastruktur pågått i stort sett konstant, med utslagen vatten- och elförsörjning som följd.

Annons

"Dessutom har Europa inte frusit till is, trots ryska profetior och hån. Jag tackar våra allierade för att de står vid Ukrainas sida", fortsätter utrikesministern.

"Räknar inte människor"

På slagfältet blir samtidigt situationen allt svårare, framför allt runt hårt omstridda Bachmut i östra Ukraina. Nytagna bilder visar hur så gott som hela staden ligger i ruiner.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj konstaterade i sitt kvällstal på tisdagen att intensiteten i striderna "bara ökar" nära frontlinjen i Bachmut.

– Ryssland räknar inte människor alls, de skickar dem för att hela tiden angripa våra positioner, sade han.

Bachmut var tidigare hem för omkring 70 000 människor och känt för sin vinproduktion och sina saltgruvor.

Prigozjin: Våldsamt motstånd

En rådgivare till president Zelenskyj sade under tisdagen till CNN att ukrainska styrkor kan komma att "dra sig tillbaka strategiskt" från Bachmut om det behövs. Ryssland försöker omringa Bachmut med sina "bästa Wagnersoldater", enligt rådgivaren som tillägger att Ukraina inte kommer att "offra allt vårt folk för ingenting".

Wagnergruppens överhuvud Jevgenij Prigozjin, vars legosoldater strider på ryssarnas sida i Ukraina, uppger på onsdagen att han hittills inte har sett några tecken på ett ukrainskt tillbakadragande från Bachmut.

"Tiotusentals ukrainska soldater bjuder på våldsamt motstånd och striderna blir blodigare varje dag", säger Prigozjin i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AP.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons