Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Första fallen av ny omikron-variant i Sverige

Coronaviruset • Publicerad 13 maj 2022
Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att minska. Arkivbild
Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att minska. ArkivbildFoto: Stina Stjernkvist/TT

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att minska i Sverige. Under vecka 18 rapporterades drygt 1 950 fall, en minskning med 16 procent jämfört med föregående vecka, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Samtidigt rapporteras de första fallen av omikronvarianten BA.4 i Sverige. Varianten upptäcktes i Sydafrika i januari och februari och dominerar smittspridningen där.

Annons

"Eftersom BA.4-varianten redan påvisats i flera europeiska länder var det väntat att vi även skulle hitta den i Sverige", säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

De svenska fallen kommer från prover som togs vecka 17. Det finns dock inga rapporter om att den ger en annan sjukdomsbild än BA.2, den omikronvariant som nu dominerar.

Antalet avlidna med covid-19 minskar också, något som hållit i sig sedan vecka 8. Bekräftade fall som behövt intensivvård har också varit lägre de senaste två veckorna jämfört med tidigare veckor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons