Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Första domen efter skärpning av sexköpslagen

Brott • Publicerad 11 september 2022
Mannen döms enligt den skärpta lagstiftningen till villkorlig dom eftersom han inte dömts för brott sedan tidigare. Arkivbild.
Mannen döms enligt den skärpta lagstiftningen till villkorlig dom eftersom han inte dömts för brott sedan tidigare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En man i 40-årsåldern har dömts till villkorlig dom av Göteborgs tingsrätt i det första målet efter att skärpningen av sexköpslagen trädde i kraft 1 augusti, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Sedan lagen infördes 1999 har praxis vid fällande dom varit 50 dagsböter och hittills har ingen dömts till fängelse för enbart sexköp. I och med den skärpta lagtexten har böter nu försvunnit från straffskalan och justitieminister Morgan Johansson (S) har tidigare sagt att ambitionen är att fler ska dömas till fängelse.

Annons

Att mannen från Göteborg fick villkorlig dom beror på att han inte tidigare dömts för brott, skriver tingsrätten i sin dom.

– Kravet i lagstiftningen är att det ska saknas anledning att anta att han på nytt kommer att göra sig skyldig till brott och det är uppfyllt genom att han inte är straffad sedan tidigare, säger domaren David Longum Caldevik, till radion.

Utöver den villkorliga domen ska han även betala 40 dagsböter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons