Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Första avrättningen i Arizona på åtta år

USA • Publicerad 12 maj 2022
En man protesterar mot dödsstraffet utanför fängelset i Arizona där Clarence Dixon avrättades.
En man protesterar mot dödsstraffet utanför fängelset i Arizona där Clarence Dixon avrättades.Foto: Rick Scuteri/AP/TT

För första gången på åtta år har en dödsdömd avrättats i den amerikanska delstaten Arizona. Clarence Dixon avrättades för att ha mördat en collegestudent för 44 år sedan och är den sjätte personen hittills i år som avrättats i USA.

Avbrottet i verkställandet av dödsstraffet beror på en tidigare debatt om plågsamma avrättningar och svårigheten att få tag i dödliga injektioner eftersom läkemedelsbolag, främst av etiska skäl, slutat att sälja giftiga preparat.

Annons

Delstaten har inte avrättat någon sedan juli 2014 då det tog nära två timmar för fången att dö från det att injiceringen med dödliga kemikalier inleddes. Den här gången tog det omkring tio minuter för Dixon att avlida från det att han blev injicerad.

Näst på tur att avrättas i Arizona är Frank Atwood som dömts för att ha kidnappat och mördat en åttaårig flicka. Dödsstraffet är planerat att verkställas den 8 juni.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons