Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Förslag om sänkt bensinskatt på remiss

Ekonomi • Publicerad 10 december 2021
Finansdepartementet har skickat M-SD-KD-förslaget om sänkt bensinskatt på remiss. Arkivbild.
Finansdepartementet har skickat M-SD-KD-förslaget om sänkt bensinskatt på remiss. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

M, SD och KD:s förslag om sänkt skatt på bensin och diesel har skickats på remiss, uppger finansdepartementet.

Skattesänkningen, som föranleder ändringar i lagen om skatt på energi, ska minska priset vid pump med 50 öre per liter från och med den 1 maj 2022. Promemorian följer ett tillkännagivande till regeringen som antogs i samband med att M-SD-KD-budgeten vann i riksdagen, vilket fick MP att lämna regeringen samma dag.

Annons

För bilister som kör ungefär 1 500 mil per år och förbrukar 0,6 liter bensin per mil innebär sänkningen lägre kostnader med 450 kronor per år, enligt texten.

Ett åkeri som använder ett fjärrbilsekipage som körs 12 000 mil om året och förbrukar fyra liter diesel per mil får minskade kostnader på 19 200 kronor per år.

Förslaget beräknas kosta staten 2,4 miljarder kronor till följd av minskade skatteintäkter. Koldioxidutsläppen bedöms öka med 0,2 miljoner ton per år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons