Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Förslag: Kommunerna ansvarar för klädinsamling

Återvinning • Publicerad 4 maj 2023
Tonvis med kläder slängs varje år. Arkivbild.
Tonvis med kläder slängs varje år. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/ TT

Varje år slänger vi i snitt nio kilo kläder och annan textil i soporna, men snart blir det stopp för det. Senast 2025 måste EU:s medlemsländer ha system för hur textil ska samlas in och återvinnas. Nu lägger regeringen fram ett förslag om hur det ska gå till i Sverige, rapporterar TV4 Nyheterna.

Enligt förslaget, som ska skickas ut på remiss denna veckan, blir det kommunerna som ska ansvara för att det finns insamlingssystem för hushållens textilavfall.

– Många kommuner har samarbeten med ideella föreningar som redan har containrar på plats. I de fallen finns det möjlighet att fortsätta de samarbetena också. Vi ser att kommunerna har en bra möjlighet att klara av det här uppdraget, säger miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till TV4.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons