Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Forskaren som lever som hon lär

Kimberly Nicholas är en av de två författarna till studien som visar vilka våra viktigaste livsstilsval är. Vi berättar om den i dagens etapp på vår klimatresa.
Blekinge • Publicerad 26 april 2019 • Uppdaterad 29 augusti 2019
Greppet som Kimberly Nicholas och forskarkollegan tar är lite ovanligt när de vänder sig direkt till var och en av oss med en klimatprislapp på olika livsstilsval.
Greppet som Kimberly Nicholas och forskarkollegan tar är lite ovanligt när de vänder sig direkt till var och en av oss med en klimatprislapp på olika livsstilsval.Foto: Lunds universitet

År 2010 flyttade hon till Sverige och Lund från Kalifornien i USA för. Nu är hon verksam som forskare på Lucsus (Lund University Centre for Sustainability Studies).

Greppet som hon och forskarkollegan tar är lite ovanligt när de vänder sig direkt till var och en av oss med en klimatprislapp på olika livsstilsval.

Annons

Det är inte utan att man blir lite nyfiken på vad forskarna själva lever upp till, så självklart tog vi chansen att fråga.

Er forskning riktar in sig på livsstilsval som vi är vana vid att betrakta som personliga angelägenheter. Vad har ni fått för reaktioner?

– Det roligaste gensvaret är från många som blir glada över att få veta vad de själva kan göra.

Har ni också fått reaktioner från människor som är arga?

– Det var rätt intensivt ett tag 2017 i samband med att vi släppte vår studie. Det skapas lätt nättroll.

Personliga hot?

– Det har hänt.

Vad säger du till människor som inte tycker att det är lönt att göra personliga uppoffringar när det finns så många stora utsläppskällor?

– Det finns inget i hela världen som kan lösa hela problemet, men det är bråttom och ingen kan säga att någon annan ska fixa det. Vi har tio år på oss att halvera nuvarande utsläpp, och då är allt viktigt och nödvändigt.

Tar du flyget när du ska träffa dina forskarkollegor i andra länder?

Annons

– Jag slutade flyga inom Europa redan 2012 och har minskat min flygning med 80 procent. I december skaffade vi oss en resepolicy på Lucsus som säger att vi vill minska vårt flygande i tjänsten betydligt och till exempel måste tjäna minst 12 timmar för att resa med flyg.

– Men jag är från Kalifornien och min man är från Kanada så vi funderar mycket över hur vi ska träffa våra familjer. I sommar har vi anmält oss till en segelkurs i Norge och målet är att vi ska klara att segla över Atlanten om fem år.

Lever du bilfritt?

– Ja det gör jag, och det är mycket lättare att göra i Sverige än i Kalifornien.

Äter du veganskt?

– Nej inte helt. Ibland äter jag lite ost eller ägg, men inget kött och ingen mjölk.

Hur tänker du om att skaffa egna barn?

– Jag har varit gift i ett år och är inte klar med det beslutet ännu.

– Det gör stor långsiktig skillnad för klimatet att skaffa ett barn mindre men att kunna välja hur många barn man vill ha ingår i FN:s mänskliga rättigheter. Att resa med flyg, däremot, är inte en mänsklig rättighet.

Lena KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons