Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Forskare vill undersöka svar till utomjordingar

Vem ska egentligen svara om utomjordingar kontaktar oss? Det planerar forskare vid St Andrews universitet i Skottland att ta reda på.
Forskning • Publicerad 16 januari 2023
Snart vet vi hur vi ska kommunicera om en sådan här hör av sig. Arkivbild.
Snart vet vi hur vi ska kommunicera om en sådan här hör av sig. Arkivbild.Foto: Lynne Sladky/AP/TT

I science fiction-filmer går det oftast ganska smidigt och civiliserat till när utomjordingar kontaktar mänskligheten. Om de inte planerar att utplåna jorden, vill säga.

Men forskare vid St Andrews universitet tror inte att det skulle vara fullt lika sansat om utomjordingar skulle kontakta oss på riktigt.

Annons

I stället är de övertygade om att vi skulle bete oss som huvudlösa höns och inte ha en enda aning om hur eller vad vi skulle svara. Eller hur vi skulle bete oss.

Därför håller de nu på att starta ett internationellt centrum för att samordna forskning och expertis på området, skriver brittiska The Guardian.

– Vi har inte råd att vara illa förberedda, vetenskapligt, socialt eller politiskt ostyrda inför något som skulle kunna hända när som helst och som vi inte har råd att missköta, säger doktor John Elliott, språkforskare vid St Andrews universitet till tidningen.

Under de kommande månaderna tänker doktor Elliott sätta ihop ett grundteam av internationella forskare och samarbetspartners som ska se till att vi blir redo inför ett eventuellt kommande besök, bland annat genom att analysera mystiska signaler och artefakter för att på så sätt komma fram till hur vi skulle kunna svara om en utomjording hör av sig.

– Fram tills nu har fokus legat på att leta efter signaler men hela tiden har det funnits ett behov av att veta vad vi ska göra med det? Vad händer sen? Vi behöver strategier och scenarier för att veta vad vi ska göra och hur, säger Elliott till The Guardian.

Men det kommer troligen inte röra sig om någon snabb chattutväxling. Om det finns andra livsformer befinner de sig ganska säkert hundratals eller tusentals ljusår bort, vilket betyder att det kan ta tid innan meddelanden kommer fram.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons