Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är länderna som skräpar ner haven

Fiskenät, ålfällor, livsmedelsförpackningar och enorma mängder udda plastfragment.
Nu har forskare lyckats identifiera ursprunget på en del av de tusentals plastobjekt som plockats upp ur Stilla havet – och det verkar handla om bara en handfull länder.
Miljö • Publicerad 3 september 2022
Skruvkorkar till flaskor är vanligt förekommande i det skräp som förekommer i Stilla havet. Arkivbild.
Skruvkorkar till flaskor är vanligt förekommande i det skräp som förekommer i Stilla havet. Arkivbild.Foto: Wayne ParryAP/TT

På en flera miljoner kvadratkilometer stor yta i norra Stilla havet flyter tiotusentals ton med plastskräp. Forskare har nu tittat närmare på avsändarna i ett utpekat område i det som kallas Det stora Stillahavssopområdet (Great Pacific garbage patch).

Genom att analysera drygt 6 000 plastföremål kan forskarna konstatera att mycket kan härröras från fem länder med stor fiskeindustri – vilket forskarna menar belyser den viktiga roll som fisket spelar i lösningen av denna globala fråga.

Annons

Efter det att olika språk och tillverkningsland identifierats på väl bevarade plastförpackningar pekas Japan, Kina, USA, Taiwan och Korea ut som de största avsändarna.

Det allra vanligaste skräpet (33 procent) kategoriserades som oidentifierbara plastföremål/fragment. Näst vanligast var fiskerelaterat material som fisklådor och ålfällor (26 procent). Livsmedelsförpackningar stod för 13 procent.

Studien har publicerats i tidskriften Scientific Reports.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons