Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Forskare beräknar notan för skjutningarna

Brott • Publicerad 16 september 2023
Forskarna kommer bland annat undersöka om folk tar omvägar förbi bostadsområdena där det skjutits. Arkivbild.
Forskarna kommer bland annat undersöka om folk tar omvägar förbi bostadsområdena där det skjutits. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Skjutningarna i Sverige kostar inte bara människoliv utan får även många indirekta kostnader som följd. Hur mycket det handlar om ska forskare vid bland annat Uppsala universitet ta reda på, rapporterar P4 Uppland.

Enligt Oscar Erixson, projektledare vid institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, handlar det bland annat om kostnader för mental ohälsa, skolresultat bland barn och flyttmönster för de människor som känner sig tvingade att lämna ett bostadsområde på grund av skjutningarna.

Annons

Forskarna kommer även undersöka om folk tar omvägar förbi bostadsområden där det skjutits.

– När du ska göra investeringar i ett brottsförebyggande arbetet för att få bukt med problemet med skjutningarna som vi har i Sverige i dag är det nödvändigt att inte bara känna till de direkt kostnaderna för vård och rättsväsende, utan även de potentiellt stora indirekta kostnaderna, säger Oscar Erixson till radion.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons