Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rapportlyft för Balder

Fastighetsbolaget Balder, ett av landets största fastighetsbolag, redovisar en förlust före skatt för årets första kvartal och det är rött ljus för nya bostadsprojekt, enligt vd Erik Selin.
Men intäkter och förvaltningsresultatet pekar i rätt riktning och bolaget bekräftar prognosen för hela 2023. På börsen är det tummen upp.
Ekonomi • Publicerad 11 maj 2023
Fastighetsbolaget Balder har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Fastighetsbolaget Balder har släppt delårssiffror. Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen / TT

Balders aktie har i eftermiddagshandeln gått upp med 2,4 procent efter fastighetsbolagets rapport för årets första kvartal.

Balder har likt konkurrenterna i svensk fastighetssektor haft ett tufft år på börsen och fick sitt kreditbetyg sänkt till skräpstatus av ratinginstitutet Moody's i våras. Sedan årsskiftet har aktien trots rapportlyftet backat nästan 16 procent.

Annons

I kvartalsrapporten skriver Balder ned värdet på sina fastigheter med 1,6 miljarder kronor, vilket belastar resultatet.

Bolaget – som hotas av sänkt kreditbetyg från S&P – är samtidigt i färd med att under andra kvartalet betala tillbaka obligationslån på 6,7 miljarder kronor, enligt finanschefen Ewa Wassberg. Under 2024-2025 kommer ytterligare 11,3 miljarder i obligationslån att behöva hanteras.

Enligt storägaren och vd:n Erik Selin har Balder emitterat konvertibla skuldebrev för drygt 5 miljarder kronor till en ränta på 3,5 procent och han betonar i en kommentar att Balder väljer "en konservativ väg vad gäller finansiering".

Fakta: Miljardsmäll från nedskrivningar

Fastighetsbolaget Balder redovisar förlust före skatt i första kvartalet på 283 miljoner kronor kan jämföras med vinsten på 7 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Hyresintäkterna lyfte till 2,9 miljarder kronor, upp från 2,5 miljarder ett år tidigare – vilket var i linje med förväntningarna enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning av prognoser.

Förvaltningsresultatet lyfter till 1,6 miljarder, upp från 1,5 miljarder ett år tidigare, medan driftsnettot steg till 2,1 miljarder, upp från 1,8 miljarder.

Men resultatet tyngs av nedskrivningar på fastigheter på 1,6 miljarder. Ovanpå det kom en mindre nedskrivning på 175 miljoner från värdeförändringar på värdepapper.

Vid utgången av kvartalet uppgick värdet på Balders fastigheter till 218 miljarder kronor, enligt kvartalsrapporten.

Källa: Balder, Bloomberg

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons