Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Förhör hålls med 90-årigt vittne i Lundinmålet

Förhör kommer hållas med ett vittne i det stora Lundinmålet – innan själva förhandlingen drar i gång.
Stockholms tingsrätt säger ja till åklagarnas begäran om detta, efter farhågor om att bevisning annars riskerar att gå förlorad.
Brott • Publicerad 4 maj 2022
Alex Schneiter och Ian Lundin anklagas för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan. Arkivbild.
Alex Schneiter och Ian Lundin anklagas för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I november förra året åtalades oljebolaget Lundin Oils tidigare vd Alex Schneiter och styrelseordförande Ian Lundin för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan mellan åren 1999 och 2003. Båda nekar till brott.

När huvudförhandlingen i målet kan inledas är mycket oklart. Just nu är ärendet vilandeförklarat av Stockholms tingsrätt i väntan på en parallell process i Högsta domstolen (HD), som handlar om målet ens ska få prövas av svensk domstol.

Tre äldre personer

Annons

Åklagarna har befarat att viktig bevisning kan gå förlorad under väntan och begärde därför i april att tre personer, en målsägare och två vittnen, ska få höras redan nu, utanför huvudförhandlingen. Detta då de tre är äldre, mellan 74 och 90 år. Tidigare i år förhördes ett annat vittne, en kvinna som är svårt sjuk, för att säkra hennes uppgifter.

Nu har Stockholms tingsrätt kommit med sitt besked i frågan och säger ja rörande ett av vittnena, en 90-årig man. Tingsrätten konstaterar att det kommer att dröja "en längre tid" innan han kommer att kunna höras inom ramen för en huvudförhandling.

"NN (mannen) har uppnått en sådan aktningsvärd ålder att det ger anledning till allvarliga farhågor beträffande möjligheterna att bevisupptagningen verkligen kan komma till stånd vid huvudförhandlingen", skriver domstolen.

Nej till två

Gällande de två andra avslår tingsrätten åklagarnas begäran med hänvisning till att de inte nått en sådan ålder att det finns en påtaglig risk för att de inte ska kunna höras senare.

De åtalades försvarare hade motsatt sig begäran om att få förhöra de tre personerna utom huvudförhandling.

Gällande processen i HD så krävs prövningstillstånd om frågan ska tas upp där och något sådant besked har ännu inte kommit.

Bakgrund: Åtalet mot Lundintopparna

Den 11 november 2021, efter elva års utredning, väckte svenska åklagare åtal mot Ian Lundin och Alex Schneiter, för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan 1999 och 2003. Ian Lundin var då och är fortfarande bolagets ordförande och Schneiter var vid den tiden vd för Lundin Oil.

Bakgrunden till åtalet är enligt stämningsansökan följande:

Sudan hade länge plågats av inbördeskrig, som med tiden också kommit att handla om kontroll över oljeområden i södra landsdelarna. Området som det aktuella målet handlar om kallas Block 5A, där dåvarande Lundin Oil via ett helägt dotterbolag och enligt ett avtal med Sudans regering 1997 påbörjat oljeprospektering, mot vissa avgifter och delning av framtida inkomster.

Säkerheten och ordningen i området skulle skötas av de södra delstaternas militära styrkor, enligt ett lokalt fredsavtal. Men efter det att bolaget börjat sin verksamhet och hittat olja i området inledde landets militär offensiver i samarbete med en allierad milisgrupp, i strid med fredsavtalet. Detta för att ta kontroll i området och skapa förutsättningar för bolagets oljeprospektering. I samband med stridigheterna använde Sudan krigföring som åklagarna anser utgör grovt folkrättsbrott, enligt svensk rätt.

Enligt åklagarna har Ian Lundin och Alex Schneiter styrkt Sudan i sitt uppsåt, bland annat genom att bolaget ställde olika krav på regimen som innebar att militär och milis behövde ta kontroll över olika platser i området genom strid. Under dessa stridigheter har civila fördrivits från sina hem, skadats och dödats, skriver åklagarna i sin stämningsansökan.

Både Ian Lundin och Alex Schneiter nekar till brott. Lundins advokat Torgny Wetterberg beskriver åtalsbeslutet som "uppseendeväckande felaktigt" och hävdar att bolaget under sin tid i Sudan i stället hjälpte civilbefolkningen "i väldigt hög utsträckning".

Källa: Åklagarmyndigheten med flera

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons