Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tågstrejk hotar – förhandlingar drar ut på tiden

Avtalsförhandlingarna mellan Seko och Almega Tågföretagen fortsatte sent under lördagskvällen. Samtalen har pausats för att återupptas igen under söndagen vid lunch, uppger fackförbundet Seko.
Ekonomi • Publicerad 14 maj 2023
Förhandlingarna fortsatte under sen kväll. Arkivbild.
Förhandlingarna fortsatte under sen kväll. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Förhandlingen mellan parterna förs under hot om strejk från fackets sida, med start måndag 15 maj.

Strejken skulle ha inletts redan i torsdags, men sköts fram till måndagen. Trots det har pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen påverkats sedan fredag morgon.

Annons

Fackets krav i förhandlingen handlar om schemafrågor, arbetstid och ensamarbete. Den sistnämnda frågan har varit omskriven de senaste veckorna när den orsakat vild strejk bland pendeltågsförarna, men har prioriterats ned i avtalsförhandlingarna.

Fakta: Strejkvarslet

Om inte fack och arbetsgivare lyckas nå en lösning i de fortsatta förhandlingarna i helgen bryter Sekos första strejkvarsel ut klockan 15 på måndag den 15 maj.

Varslet är utformat som en trestegsraket där steg ett innebär att Öresundstågen, pendeltågstrafiken i Stockholm och vissa SJ-sträckor kommer att drabbas.

I steg två och tre tas bland annat tunnelbanan och fler SJ-sträckor ut i strejk, och sist i kedjan även godstrafik på räls.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons